lördag 22 oktober 2011

Ayurveisk medicin

Ayurveda fokuserar på den enskildas holistiska hälsa och inte bara den fysiska kroppen, vilket är den mest positiva aspekten av ayurvedisk medicin. Ayurveda ger oss en unik fysisk rening metod som kallas panchakarma och olika ayurvediska naturläkemedel för mentalt och andligt välbefinnande.
Det yttersta målet för ayurveda är att skapa ett tillstånd av holistisk hälsa för individen. För att uppnå detta tillstånd anser ayurveda anser att livet måste gå i harmoni med naturens rytmer och dess lagar. Därför erkänner ayurvedisk medicin att den mänskliga kroppen är en del av naturen och ett mikrokosmos av universum. De fem stora delarna av universum utgör tre doshas av den mänskliga kroppen, och en balans mellan dessa tre doshas är nödvändig för hela mekanismen av kropp, sinne och själ.
Dessa holistiska hälsovinster av Ayurveda omfattar fysiska, psykiska såväl som den andliga aspekter av en person.

Fysisk fördelar
Enligt Ayurveda är varje individ är en kombination av de tre doshas av vata, pitta och kapha, eller en av dessa doshas. Den grundläggande författningen representerar den individuellas psykiska och fysisk natur.
Avgiftningsmetoder för ayurveda, som Panchakarma ger ökad hälsa och gör kroppen mer mottaglig för mediciner och behandling. Detta påskyndar läkningsprocessen.
Olika yogaövningar som ordineras av Ayurveda hjälper till att förhindra sjukdomar från att uppstå och ackumuleras. Yogan uppnår det dubbla syftet att stärka kroppsdelar, såsom ben, muskler och vitala organ som hjärta, lever, mage, tarm samt hålla vår blodcirkulation och våra psykologiska förhållanden starka och motståndskraftiga.

Psykologiska fördelar
Kanske är Ayurveda det första medicinska systemet som erkänner att alla sjukdomar är den direkta manifestationen av personens psykiska tillstånd. Det mänskliga sinnet består av tre stater eller trigunas - sattva, rajas och tamas. Eventuella störningar i jämvikten i tri-gunas, manifesteras i fysisk sjukdom beroende på intensitet eller karaktär hos störningarna. I själva verket är tillståndet inom kropp och själ en del av den allmänna hälsan hos en individ.
När sinnet är stressad frigörs stresshormonet kortisol genom binjurarna. Nivån på  hormonet påverkar den totala volymen av hjärnans hippocampus, som reglerar vårt minne. Stress påverkar också allt vårt beslutsfattandet inom alla områden i livet. Ayurveda betonar fyra principer - förordningen i ahara (matvanor), Vihara (aktiviteter), Nidra (sovvanor), och maithuna (sexuella vanor) för att upprätthålla balans och jämnmod i sinnet. Det har riktlinjer för en intelligent reglerad kost och dagliga rutiner, som är erkända metoder för stresshantering.

Ayurvedisk massage, inhalation av naturläkemedel (Aromaterapi), medicin och panchakarma ger, förutom yoga och meditation, en lugnande effekt på nerverna.
Andliga fördelar
Olika avancerade ayurvediska behandlingar föddes ur en nödvändighet att hålla kropp och själ i perfekt form för att följa dess väg av självförverkligande. Varje individ tros ha odefinierade möjligheter av kreativa förmågor som helst ska förverkligas. För att uppnå detta betonar ayurvedan att individen ska hitta sin enhet med universum.
Behandlingsmetoder, kost och livsstilsregler inom Ayurveda är minutiöst planerade att läka kroppen samt berika sinnet och själen för varje enskild individ. Så att alla kan förbättra sina egna nivåer för att nå det högre målet att förverkliga sin fulla självpotential.

Läs mer

Ayurvediska behandlingsresor hittar du här

Bli volontär i Nepal






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar