söndag 30 augusti 2015

Örter som kan hjälpa vid stress

Ayurveda är särskilt användbart vid behandling av kroniska metaboliska förhållanden och hjälp med att stressa ner. För att undvika eller övervinna stressrelaterade problem kan växtbaserade alternativ hjäpa. Vissa örter är också kliniskt bevisade att de fungerar vid stress. Modern vetenskap har också accepterat detta faktum.

Bland de 120 aktiva föreningar som för närvarande är isolerade från de växter som ofta används i modern medicin idag, visar 80% visar en positiv co-relation mellan västerländsk medicins terapeutiska användning och den traditionella användningen av växter från vilka de härstammar.
Stressande förhållanden, vare sig på lång eller kort sikt, producerar en serie emotionella symptom, såsom en känsla av personlighetssönderfall, ångest, irritation, fobi och dålig koncentration. Stress skapar också överdrivna känslomässiga reaktioner såsom depression, förvirring, glömska, bristande motivation etc. Kronisk stress kan också vara en tung belastning för immunsystemet.

Örten Ashwagandha fungerar som en adaptogen. Ett adaptogenörtmedel är ett medel som förbättrar kroppens naturliga förmåga att bekämpa emotionell och fysisk stress. De aktiva beståndsdelarna i Ashwagandha är kända för stressdämpande aktivitet. Kortisol är ett hormon relaterat till stress. Ashwangadha fördröjer frisättningen av kortisol från binjurarna, vilket förhindrar den negativa effekten av långtidskortisolproduktion och förhindrar uttömning av binjurarna. Detta är den direkta antistresseffekten som erkänts av forskarna.

Bacopa ökar koncentrationsförmåga och kreativitet. Det minskar fluktuationer i uppmärksamhet och koncentrationssvårigheter.

Nardostachys jatamansi (nardus), främjar medvetenhet, avslappning och stärker sinnet. Jatamansi är känd som en av de bästa örter för att stressa ner och för nervösa besvär. Det lugnar musklerna, minskar spasmer och är också effektivt för att lindra stress och påfrestningar under menstruation och klimakteriet.

Ångestsyndrom kan inkludera rastlöshet, känsla spänning, otålighet, irritabilitet, muskelspänning, sömnstörningar, muntorrhet, tryck över bröstet etc. Det är en ofarlig sätt att minimera de negativa effekterna av ångest eller stress och påfrestningar genom att använda växtbaserade val.

Neurostransmitters är ämnen som förmedlar nervimpulser över en synaps. Serotonin - en fenolisk aminsignalsubstans är en kraftfull vasokonstriktor och påträffas i synnerhet i hjärnans blodserum.

Alla örter mot stressproblem kan stödja en hälsosam balans av signalsubstanser.

Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar